Vár egy új világ Martoson!


A MartFeszt évek óta elsősorban a felvidéki fiatalok nyári találkozóhelye, de ehhez meg is kell teremtenie a lehetőséget, hogy a fiataloknak legyen miért és kivel találkozniuk. Ezért a célért idén minden eddiginél több követ mozgattak meg a szervezők. Nagy dolgok vannak készülőben Martoson, amelyek már idén elindulnak, és jövőre teljesednek ki. Gyere el, hogy része legyél egy párját ritkító felvidéki történetnek!

Egyre többen vannak, akik jártak már a MartFeszten, és azok száma is gyarapszik, akik a képeket és videókat látva, illetve az élménybeszámolókat hallgatva sajnálják, hogy nem voltak ott, ezért „jövőre biztos elmennek”. Számukra az a jó hír, hogy ez a „jövőre” már csupán két hétnyire van. A szervezők ígérete szerint pedig sose volt még olyan jó fiatalnak lenni Martoson, mint július 5-9. között lesz.

Aki ott lesz idén és jövőre is, szemtanúja lehet egy új világ felépítésének az elejétől a végéig, ugyanis a fesztivál idén veszi birtokba azt az új területet, amelyen egy év múlva már Felvidék egyik kiemelkedő létesítménye áll majd.Erre azért van szükség, mert a rendezvény egyfelől kinőtte eddigi helyszínét, a Feszty-parkot, másfelől komoly új lehetőségek nyíltak meg a költözéssel. Az új helyszín már idén is egy remek hangulatú, izgalmas szabadegyetemnek ad otthont ideiglenes berendezéssel, jövőre pedig már a MartFeszt elvárásaira és kereteire szabott, minden igényt kielégítő rendezvényközponttá növi ki magát, amely egyúttal egész évben nyitva áll majd Komárom környéke, Felvidék és az egész Kárpát-medence előtt. És ez még nem minden!

Felvidék megmutatja, mit tud

Ideje tartalommal megtölteni a „fiataloké a jövő” jelmondatot, és megteremteni azokat a lehetőségeket, amelyek nyomán ezt ők maguk is így érezhetik. Ezért már az idei Martosi Szabadegyetem vezérfonala is a felvidéki ifjúság felkarolása és a tehetséggondozás lesz. Zenei vonalon külön napot szentelnek a szervezők a felvidéki tehetségeknek a Füled érjen hazáig!nevű kezdeményezés által. A MartFeszt a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületével összefogva, a felvidéki bandák színe-javát hozza el a nagyszínpadra. A zenészeken kívül fiatal hazai sportolók, színészek, zenészek, néptáncosok lesznek a vendégek között, azaz tele lesz a környék értékteremtő, sikeres, jó példával elöl járó felvidéki fiatalokkal. Személyesen lehet majd találkozni Linka Tibor olimpiai ezüstérmes kajakossal és Svajda Gábor maratonfutóval, és ott lesz a Fölszállott a pávából ismert, somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes, valamint az Énekel a Földből országosan ismertté vált Buzitai Citerazenekar.

Sajnos két szomorú évfordulóról is meg kell emlékeznünk, hiszen tíz éve hunyt el fájdalmasan fiatalon a vágsellyei születésű kiváló színész, Kaszás Attila, tavaly pedig éppen a MartFeszt ideje alatt vesztettük el a tehetséges karatézót, Kovács Kata Zsófiát, akinek csupán 17 év adatott meg. Lélekben mindketten velünk lesznek Martoson, a vasárnapot – amikor a felvidéki zenekarok váltják majd egymást a színpadon – pedig Zsófi emlékének szenteljük Böjte Csaba testvér védnökségével.

Ha van jövőkép, a fiatalok képesek elérni azt

A felvidéki fiatalság jövője lesz a főszereplő, és mivel ennek a jövőnek a kérdése nemcsak az év öt legjobb napján érvényes, nagyobb ívű tervek is bemutatkoznak a szabadegyetemen. A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége már egy éve működik, és egyre kiterjedtebb hálózatával mind több szakmai segítséget kínál azoknak a hazai fiataloknak, akik a saját lábukra akarnak állni, és vállalkozásba fognak. Az Esterházy Akadémia ezzel szemben idén szeptemberben nyitja meg kapuit, és olyan egyetemistákat, főiskolásokat vértez fel magas szintű elméleti és gyakorlati tudással, akiknek a közélet vagy az újságírás terén vannak terveik. A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségében és az Esterházy Akadémiában tehát a fiatalokért folytatott tevékenységen túl az is közös, hogy mindkettő elérhető és megismerhető lesz a MartFeszten.

Az anyaországi és a határon túli magyar közösségeket összekötő számtalan dolog közül egész biztosan a foci az egyik legerősebb. A magyar fociakkor is a miénk, amikor önkívületben ünneplünk az Európa-bajnokság idején, és akkor is, amikor miniállamok elleni kínos beégések miatt pironkodunk. Ezt a jelenlegi határokon átívelő összetartozást remek arányérzékkel – ha érdemes, kellő érzelmességgel, és ha megérdemelt, kellő gúnnyal – jeleníti meg a TrollFoci, amelynek az adminjai Martoson is ott lesznek. De összeköt minket a sör szeretete is, és ha a székelyek finomra főzik, azt Felvidéken különösen szívesen isszuk. Akinek jut még hely, az egy korsó Igazi Csíki Sörrel a kezében beülhet Nógrádi György külpolitikai előadására is, a nemzetpolitika iránt érdeklődők pedig Kövér László házelnök – a Martosi Szabadegyetem védnöke –, Potápi Árpád János államtitkár és Menyhárt József MKP-elnök fórumán jöhetnek képbe a magyarság helyzetével.

Szórakozás a legkisebbektől a legnagyobbakig

Ami pedig a szórakozást illeti, abban sem kutyaütők a szervezők. A FunStaff idén is gondoskodik számtalan játékról, hogy az előadások előtt és után nehéz legyen unatkozni. Lesz vízifoci, standröplabda, csocsó, vizeslufi-csata, labdajátékok, kvíz, és persze reggelenként a megszokott vidám ébresztő, ami után annak se lesz kedve tovább aludni, aki csak éjjel pottyant be a hálózsákjába. Utóbbira márpedig elég komoly esélyt kínál majd a Felvidék Rádió sátor, ahol a legjobb éjjeli bulik szoktak kerekedni. És hogy végképp senki ne maradjon ki a buliból, szombaton igazi családi napot kerekítenek a szervezők. Miközben a szülők bőven megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programot a felsoroltak és a még nem felsoroltak között, nézhetik majd a gyerekeik önfeledt arcát az ugrálóvárban, a kézműves foglalkozásokon, a Toldi hétpróbája ügyességi játéksorozaton, íjászat közben, vagy éppen a mesesarokban, illetve a gyerekkoncerten. A szülőket közben érdekes előadások várják a házasságról, szülői szerepről, gyereknevelésről, és még apamegőrző is lesz a Forma-1 Osztrák Nagydíj időmérő edzésének közvetítésénél.

Kövesd a MartFesztet a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről! Július 5-9-én pedig engedj a martosi fesztiválfalu hívó szavának, és lépd át egy új világ kapuját!

 

 

 

Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Èpül az ùj Àrgyèlus-hàz... #martfeszt #fesztypark

  martosi_szabadegyetem: "Èpül az ùj Àrgyèlus-hàz...
#martfeszt #fesztypark"
  22
  1
 • #egèszsègetekre :-)

  martosi_szabadegyetem: "#egèszsègetekre :-)"
  11
  0
 • Szombaton is hajnalig tart a buli. Ezùttal Lotfi Begi lesz a parti felelős. #martfeszt #lotfibegi

  martosi_szabadegyetem: "Szombaton is hajnalig tart a buli. Ezùttal Lotfi Begi lesz a parti felelős. 
#martfeszt #lotfibegi"
  1
  0
 • A nagykoncertek utàn sem àll meg az èlet. Jùlius 8-àn Sterbinszky a partifelelős. #martfeszt #sterbinszky

  martosi_szabadegyetem: "A nagykoncertek utàn sem àll meg az èlet. Jùlius 8-àn Sterbinszky a partifelelős.
#martfeszt #sterbinszky"
  3
  1
 • Jùlius 9-èn a Compact Disco alapozza meg a szombati hangulatot. #martfeszt

  martosi_szabadegyetem: "Jùlius 9-èn a Compact Disco alapozza meg a szombati hangulatot.
#martfeszt"
  3
  0
 • Felvidèknek igazi Hősökre van szüksège. :-) Jùlius 8-àn a magnatikus hangulatot a Hősök alapozzàk meg.

  martosi_szabadegyetem: "Felvidèknek igazi Hősökre van szüksège. :-) Jùlius 8-àn a magnatikus hangulatot a Hősök alapozzàk meg."
  3
  0
 • Jùlius 8-àn pènteken magnatikus hangulat vàrhatò a MartFeszten. #magnacumlaude

  martosi_szabadegyetem: "Jùlius 8-àn pènteken magnatikus hangulat vàrhatò a MartFeszten.
#magnacumlaude"
  3
  0
 • A Turul amfiteàtrum madàrtàvlatbòl. #martos #fesztypark

  martosi_szabadegyetem: "A Turul amfiteàtrum madàrtàvlatbòl.
#martos #fesztypark"
  6
  0
 • Vannak dolgok az èletben, amelyeket àt kell èlni. Ilyen egy koncertek utàni levezető MartFeszt-buli is a Feszty-parkban. #martfeszt #zene #tanc

  martosi_szabadegyetem: "Vannak dolgok az èletben, amelyeket àt kell èlni. Ilyen egy koncertek utàni levezető MartFeszt-buli is a Feszty-parkban. 
#martfeszt #zene #tanc"
  5
  0
 • "Egyszer minden beheged / A hùsba a kìn, mi vàgja a sebeket." #költèszetnapja #jòzsefattila #redbullpilvaker

  martosi_szabadegyetem: ""Egyszer minden beheged / A hùsba a kìn, mi vàgja a sebeket." #költèszetnapja #jòzsefattila #redbullpilvaker"
  13
  0