Remek hangulatban zajlott, s mint végül kiderült, látogatottsági csúcsot döntött a III. Martosi Szabadegyetem. Minden tekintetben magasra került a léc, hétvégére a sátorhelyek is zsúfolásig megteltek a Feszty parkban.

Az ötnapos rendezvényen összesen mintegy 10 ezren fordultak meg szerdától vasárnapig, ami jóval felülmúlja a korábbi 7-8 ezres látogatottsági csúcsot. A felvidéki magyar fiatalok összefogására létrejött rendezvény valódi találkozóhellyé nőtte ki magát, ahol a közös szórakozás kéz a kézben jár az együttgondolkodással.

A szórakoztatási részlegen minden nap szólt a zene: 15 nagykoncertet, továbbá 10 rövidebb koncertet és más zenei előadást hallgathattak végig a résztvevők. A szabadegyetemi részen 20 beszélgetés, előadás hangzott el, s ezek közül több is különösen nagy érdeklődést váltott ki a közönségből.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke érdekfeszítő beszélgetését rengeteg kérdés tarkította a hallgatóság részéről, így az előadók a hivatalos idő lejárta után ráadást is tartottak, az Erdei előadóból az Árgyélus házba átvonulva. A szabadegyetemi forma nagy sikere, hogy Nógrádi és Németh szereplése – Kövér László országgyűlési elnök nyitófórumához hasonlóan – nem szűkölködött olyan, meglepően bátran kimondott háttérinformációkban és véleményekben, amilyenekkel a fősodratú médiában nem találkozhatunk.

Ugyancsak kiemelt érdeklődés övezte Világi Oszkár szereplését a Kukkónia projekttel kapcsolatban, illetve a bolíviai börtönéből nemrég szabadult Tóásó Előd és az ő ügyét napirenden tartó újságíró-riporter, Lukács Csaba beszélgetését. Az előadások sok tárgykörre kiterjedtek; volt oktatásügyi fórum, régiós önkormányzati fórum, régiós gazdaságpolitikai beszélgetés, és külön programpont foglalkozott a pályakezdő vállalkozókkal, a fiatalokat fenyegető, rejtett adósságspirállal, továbbá a felvidéki fiatalságról készült átfogó társadalmi, oktatási, gazdasági és lélektani felmérés eredményeivel. Önálló előadásban mutatták be a felvidéki magyarság második világháború utáni tragédiájának alig ismert epizódjait, hiszen nemcsak jogfosztás, erőszakos kitelepítés és reszlovakizálás jellemezte a korszakot, hanem magyarokon elkövetett tömeggyilkosságok is.

Nyirő József, a hamvaiban is nagy kalandokra kényszerülő erdélyi író révén terítékre került az irodalom és a nemzeti öntudat közti összefüggés, Jankovics Marcell és Duray Miklós pedig Felvidéken és a Kárpát-medencében kalandozott eszmeiség és valóság határmezsgyéjén. Gubík Ági színésznő, Varga Henrietta blogger és Kiss Virág fitneszmodell révén a könnyedebb témák is helyt kaptak, míg a vállaltan futballőrült szakújságíró, Gazdag József szereplése azt mutatta meg, hogy a könnyed és a fajsúlyos témák között nem mindig lehet meghúzni a határt. A kedves fociélményekkel induló beszélgetés nagy részében a bundabotrányokra terelődött a szó, amelyek a futballszerető emberekben ingatják meg a bizalmat az egész sportág iránt.

Az ARGO 2 filmvetítése és az azutáni közönségtalálkozó a tavalyihoz hasonló sokaságot csalogatott be, vasárnap pedig a Greenzero stúdió vetítőkocsija vonzotta a tekinteteket. Ebben lehetett ugyanis megnézni a magyar történelmet összefoglaló, háromdimenziós animációs rövidfilmet. Emellett színielőadás, kiállítás, közösségi játékok és vetélkedők, gyermekfoglalkozások, véradás és jótékonysági akciók kísérték a rendezvényt, amelyre Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes felejthetetlen előadása tette fel a koronát.

A Martosi Szabadegyetem rövid idő alatt olyan fesztivállá tudott válni, ahová Felvidék minden pontjáról, nagy számban jönnek a fiatalok kötetlenül találkozni, véleményt cserélni, új ismeretekhez jutni, és eközben együtt szórakoznak, új barátságokat kötnek. Találkozunk jövőre, a IV. MartFeszten!

-martfeszt-

Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Èpül az ùj Àrgyèlus-hàz... #martfeszt #fesztypark

  martosi_szabadegyetem: "Èpül az ùj Àrgyèlus-hàz...
#martfeszt #fesztypark"
  22
  1
 • #egèszsègetekre :-)

  martosi_szabadegyetem: "#egèszsègetekre :-)"
  11
  0
 • Szombaton is hajnalig tart a buli. Ezùttal Lotfi Begi lesz a parti felelős. #martfeszt #lotfibegi

  martosi_szabadegyetem: "Szombaton is hajnalig tart a buli. Ezùttal Lotfi Begi lesz a parti felelős. 
#martfeszt #lotfibegi"
  1
  0
 • A nagykoncertek utàn sem àll meg az èlet. Jùlius 8-àn Sterbinszky a partifelelős. #martfeszt #sterbinszky

  martosi_szabadegyetem: "A nagykoncertek utàn sem àll meg az èlet. Jùlius 8-àn Sterbinszky a partifelelős.
#martfeszt #sterbinszky"
  3
  1
 • Jùlius 9-èn a Compact Disco alapozza meg a szombati hangulatot. #martfeszt

  martosi_szabadegyetem: "Jùlius 9-èn a Compact Disco alapozza meg a szombati hangulatot.
#martfeszt"
  3
  0
 • Felvidèknek igazi Hősökre van szüksège. :-) Jùlius 8-àn a magnatikus hangulatot a Hősök alapozzàk meg.

  martosi_szabadegyetem: "Felvidèknek igazi Hősökre van szüksège. :-) Jùlius 8-àn a magnatikus hangulatot a Hősök alapozzàk meg."
  3
  0
 • Jùlius 8-àn pènteken magnatikus hangulat vàrhatò a MartFeszten. #magnacumlaude

  martosi_szabadegyetem: "Jùlius 8-àn pènteken magnatikus hangulat vàrhatò a MartFeszten.
#magnacumlaude"
  3
  0
 • A Turul amfiteàtrum madàrtàvlatbòl. #martos #fesztypark

  martosi_szabadegyetem: "A Turul amfiteàtrum madàrtàvlatbòl.
#martos #fesztypark"
  6
  0
 • Vannak dolgok az èletben, amelyeket àt kell èlni. Ilyen egy koncertek utàni levezető MartFeszt-buli is a Feszty-parkban. #martfeszt #zene #tanc

  martosi_szabadegyetem: "Vannak dolgok az èletben, amelyeket àt kell èlni. Ilyen egy koncertek utàni levezető MartFeszt-buli is a Feszty-parkban. 
#martfeszt #zene #tanc"
  5
  0
 • "Egyszer minden beheged / A hùsba a kìn, mi vàgja a sebeket." #költèszetnapja #jòzsefattila #redbullpilvaker

  martosi_szabadegyetem: ""Egyszer minden beheged / A hùsba a kìn, mi vàgja a sebeket." #költèszetnapja #jòzsefattila #redbullpilvaker"
  13
  0