Alig két hét és kezdődik Felvidék legsokoldalúbb és legszínesebb nyári fesztiválja, a Martosi Szabadegyetem. A rendezvény idén is nívós közéleti, kulturális, művészeti és sporttémákkal jelentkezik napközben.

A szerdai nulladik napon költőink, Duba Gyula, Koncsol László és Tőzsér Árpád beszélgetnek a felvidéki költészet viszonyairól Minden dal egy forradalom címmel. Eztán ad koncertet a fantasztikus Muzsikás Együttes, illetve bemutatkozik a nagy nyilvánosság előtt a Velemjáró telefonos alkalmazás, az elektronikus törvénytár és a felvidéki autonómia-koncepció infografikája, melyet a téma legkiválóbb szakértői és kidolgozói Horony Ákos (Jurista), illetve Őry Péter (Pro Civis) mutatnak be. A Kárpát-medencei vándorbölcsőt Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke adja át, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is megtartja a hagyományos Házelnöki fórumot, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Menyhárt József, az MKP elnöke társaságában. A nap végén ünnepélyesen meggyújtják a martosi olimpiai lángot, mellyel kezdetét veszi a IV. Martosi Szabadegyetem.

A csütörtök is sok izgalmat rejt az érdeklődők számára. Beszélgetés lesz Kaszás Gézával a Lovasíjász filmrendezőjével, mely az utóbbi idők legnézettebb magyar filmje lett. A magyar válogatottról, és az egyetemes fociról Gazdag Jóska fog beszélni, vélhetően úti beszámolót is tartva franciaországi élményeiről. Ahogy ő, úgy Lukács Csaba és Nógrádi György is állandó vendége a MartFesztnek, idén előbbi a keresztényüldözés témájából hoz kalandos élményeket, utóbbi a migrációs válság aktualitásairól számol be.

És akkor kezdődhet is a hétvége, amelyet pénteken Eperjes Károly Szamóca nyit a Széchenyi emlékév tiszteletére. Őt követik Bayer Zsolt és Pozsonyi Ádám publicisták, akik a magyarországi politika és közélet világát tárják fel éles szemmel és éles nyelvvel. Szakály Sándor történész a nemzeti lobogónk alatt szereplő sportolóink 116 évnyi fantasztikus olimpiai teljesítményéről és a magyar sport erejéről ad elő. Maradva a sportnál, nem hiányozhat a martosi palettáról a DAC sem, amely számára új időszámítás kezdődik az akadémia megnyílásával. Minderről maga az igazgató, Németh Krisztián fog beszélni. Az amerikai szabadkereskedelmi megállapodás témájában Schiffer Andrással beszélgetünk.

Választások előtt, után, közben. A nemzetpolitikában nincs megállás, a Kárpát-medence magyarlakta országaiban mindig történik valami. Szombaton az egyes magyar pártok elnökei adnak minderről széles áttekintést – a beszélgetést Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár moderálja. Az európai politika lehetséges irányairól Török Gábor politológussal beszélgetünk, Takács Bence műsorvezető pedig arról cserél eszmét, hogy újra futballnemzet leszünk-e. Ám hogy a szűkebben vett hazai pályát se hagyjuk el, felvidéki gazdák kóstolóval egybekötött termékbemutatója is lesz a Szeresd a hazait, támogasd a hazait! jelmondat jegyében.

Vasárnap az Úr napja, ennek megfelelően aznapi témáink is igazodnak ehhez, így igét hirdet a Feszty-parkban Böjte Csaba atya. A hit és a szülőföldhöz való hűség egymáshoz tartozó fogalmak, így bemutatjuk Csáky Pál nagy sikerű darabját: a Hit és Hűség című előadást a Kossuth-díjas Boráros Imre és társulata jóvoltából láthatjuk. Hitük és Istenbe vetett bizodalmuk nélkül bizony a hokisaink sem lettek volna képesek a csodára Szentpétervárott. A magyar jégkorong felemelkedéséről és sikereiről a válogatott egykori sztárja, Szuper Levente fog mesélni. A Mirador blog Latin-Amerikát keresztül-kasul bejáró szerzői által elkalandozunk erre az ismeretlen földrészre is.

Ez a sok-sok teljesen különböző téma a biztosíték, hogy a napközbeni könnyed szórakoztató programok és az esti koncertek között is a lehető legtartalmasabban teljen el az idő, és a rendezvény résztvevői minél több élménnyel töltekezhessenek fel. Figyelem! A programok kihagyása komoly élmény- és ismeretanyag elvesztésével járhat, ezért a részvételt bárki csak saját felelősségre hagyja ki, hiszen javítási lehetőség legközelebb 2017-ben lesz!

Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram
 • Èpül az ùj Àrgyèlus-hàz... #martfeszt #fesztypark

  martosi_szabadegyetem: "Èpül az ùj Àrgyèlus-hàz...
#martfeszt #fesztypark"
  22
  1
 • #egèszsègetekre :-)

  martosi_szabadegyetem: "#egèszsègetekre :-)"
  11
  0
 • Szombaton is hajnalig tart a buli. Ezùttal Lotfi Begi lesz a parti felelős. #martfeszt #lotfibegi

  martosi_szabadegyetem: "Szombaton is hajnalig tart a buli. Ezùttal Lotfi Begi lesz a parti felelős. 
#martfeszt #lotfibegi"
  1
  0
 • A nagykoncertek utàn sem àll meg az èlet. Jùlius 8-àn Sterbinszky a partifelelős. #martfeszt #sterbinszky

  martosi_szabadegyetem: "A nagykoncertek utàn sem àll meg az èlet. Jùlius 8-àn Sterbinszky a partifelelős.
#martfeszt #sterbinszky"
  3
  1
 • Jùlius 9-èn a Compact Disco alapozza meg a szombati hangulatot. #martfeszt

  martosi_szabadegyetem: "Jùlius 9-èn a Compact Disco alapozza meg a szombati hangulatot.
#martfeszt"
  3
  0
 • Felvidèknek igazi Hősökre van szüksège. :-) Jùlius 8-àn a magnatikus hangulatot a Hősök alapozzàk meg.

  martosi_szabadegyetem: "Felvidèknek igazi Hősökre van szüksège. :-) Jùlius 8-àn a magnatikus hangulatot a Hősök alapozzàk meg."
  3
  0
 • Jùlius 8-àn pènteken magnatikus hangulat vàrhatò a MartFeszten. #magnacumlaude

  martosi_szabadegyetem: "Jùlius 8-àn pènteken magnatikus hangulat vàrhatò a MartFeszten.
#magnacumlaude"
  3
  0
 • A Turul amfiteàtrum madàrtàvlatbòl. #martos #fesztypark

  martosi_szabadegyetem: "A Turul amfiteàtrum madàrtàvlatbòl.
#martos #fesztypark"
  6
  0
 • Vannak dolgok az èletben, amelyeket àt kell èlni. Ilyen egy koncertek utàni levezető MartFeszt-buli is a Feszty-parkban. #martfeszt #zene #tanc

  martosi_szabadegyetem: "Vannak dolgok az èletben, amelyeket àt kell èlni. Ilyen egy koncertek utàni levezető MartFeszt-buli is a Feszty-parkban. 
#martfeszt #zene #tanc"
  5
  0
 • "Egyszer minden beheged / A hùsba a kìn, mi vàgja a sebeket." #költèszetnapja #jòzsefattila #redbullpilvaker

  martosi_szabadegyetem: ""Egyszer minden beheged / A hùsba a kìn, mi vàgja a sebeket." #költèszetnapja #jòzsefattila #redbullpilvaker"
  13
  0